Teckna en Bilförsäkring

Bilförsäkring

Har du bil måste du enligt lag ha en trafikförsäkring. Utöver det kan man välja halvförsäkring eller helförsäkring.

En halvförsäkring täcker bland annat skador genom brand, stöld och skador uppkomna på grund av stöldförsök, rutor som skadats på grund av stenskott eller skadegörelse.

Med en helförsäkring har du rätt till ersättning för vagnskada. Helförsäkringen gäller även ifall du själv orsakar skada på din bil. Naturligtvis ingår också det som finns i en halvförsäkring.

Sen har de olika försäkringsbolagen också ett antal tilläggsförsäkringar som det kan vara en idé att titta närmare på.

Det viktigaste för dig är att hitta en bilförsäkring till en så låg premie som möjligt och som ger så stort skydd som möjligt. Premien på bilförsäkringen påverkas bland annat av var du bor, hur gammal du är och bilens klassning. Ju mer motorkraft desto större risk att krocka resonerar försäkringsbolagen. Men även hur långt du beräknas köra på ett år spelar in då mer körning, desto högre risk att krocka. Sen har det också betydelse för premien på din bilförsäkring hur du parkerar din bil om natten. Inlåst i ett garage är bättre än om du ställer bilen på gatan.

Grundläggande bilförsäkring – trafikförsäkring

När man äger en bil så är det i Sverige olagligt att inte ha den bilförsäkring som går under beteckningen trafikförsäkring. Det är denna bilförsäkring som träder i kraft om olyckan skulle vara framme och du orsakar skada på annans bil eller fordon. Har du inte denna bilförsäkring kan det bli väldigt tråkigt om du råkar köra på någon och du kan till och med behöva ta ett snabblån för att har råd med omkostnaderna du måste betala för reparationen av de skador som skett.

Vad händer om jag inte har denna bilförsäkring?

Betalar du inte trafikförsäkringen blir du istället skyldig att betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen. Denna avgift är alltid mycket högre än en vanlig trafikförsäkrings premiekostnad. Det finns en regel som säger att denna bilförsäkring får vara 10% högre än den premie som är högst för just det fordon som inte betalar försäkringen med de förutsättningar som definierar försäkringspremien i fråga. Låter det krångligt? Förenklat så blir det helt enkelt alltid dyrare än den dyraste försäkring du kan hitta för just ditt fordon om du inte har trafikförsäkring.

Så för att slippa extra omkostnader och onödigt pappersarbete – se till att du har tecknat och att du betalar din bilförsäkring. Vad går då avgiften för denna försäkring till? Den härstammar från alla de försäkringsbolag som har denna typ av bilförsäkring med i sitt utbud. Föreningen betalar ut ersättning vid olyckor då den vanliga trafikförsäkringen borde ha trätt i kraft, men då en sådan inte fanns tillgänglig.

Trafikförsäkringen är den lägsta formen av bilförsäkring

Det är i Sverige lagstadgat att alla fordon – även de som har körförbud eller ej går att framföra, måste ha denna försäkring bilförsäkring betald. Trots att det är vanligast att man antingen köper delkasko, halvförsäkring eller en helförsäkring för sin bil så går det alltså att teckna denna lägsta form av försäkring om man inte vill betala för en hel bilförsäkring. Det är viktigt att försäkringen tecknas på den som står som ägare på bilen för att den skall gälla. Då denna försäkring är den lägsta formen av bilförsäkring så täcker den alltså bara skada på tredje mans egendom. Vill man täcka sin egen bil är det alltså minst halvförsäkring man bör teckna.

Billiga bilförsäkringar

På jakt efter billiga bilförsäkringar? Då har du hittat rätt. På den här sidan kommer jag att lotsa dig igenom försäkringsträsket. Vi kommer att gå igenom vad man ska tänka på när man letar efter försäkringar, och just billiga bilförsäkringar som också är bra kan vara svåra att hitta. Att någonting är billigt betyder som bekant inte att det är bra. Man ska tänka sig för en extra gång innan man tecknar billiga bilförsäkringar, försäkringar överhuvudtaget för den delen. Det är ju så att man får vad man betalar för och det är viktigt att ha bra försäkringar. Därmed inte sagt att billiga försäkringar är lika med dåliga försäkringar, det gäller bara att ha koll på vad man betalar för.

Fallgropar med billiga bilförsäkringar

Det finns ofta en anledning till att något är billigt, så är även fallet med försäkringar. Hittar man en billig försäkring, som känns för bra för att vara sann, så bör man verkligen lusläsa vad det egentligen är man får. Kolla allt det finstilta och ta en titt i villkoren; det är upp till dig som kund att i slutändan att hävda din rätt till ersättning. Några anledningar till att försäkringsbolagen kan erbjuda billiga bilförsäkringar är att just dessa billiga varianter av försäkringar kan ha fått en förhöjd självrisk på ett eller ett par moment, dubbel vagnskadesjälvrisk t.ex. En annan populär variant är att räkna in rabatter för åldern på ägaren, denna gräns brukar oftast gå vid 24-25. Är ägaren under denna gräns så blir premien på försäkringen något högre än om han eller hon varit över gränsen. Sen finns också varianten där självrisken påverkas av åldern på föraren. Skulle föraren(notera; ej ägaren) vid skadetillfället vara under åldersgränsen så höjs självrisken med någon tusenlapp eller mer. Det finns alltså lite att forska i angående billiga bilförsäkringar.

Hitta bra billiga bilförsäkringar

Det absolut bästa sättet att hitta billiga bilförsäkringar på är att jämföra mellan många försäkringsbolag, och jämföra ofta. Se också till att räkna på ett helhetspris för din försäkringssituation. Antagligen så bor du någonstans så du har en hemförsäkring. Be försäkringsbolagen att ge dig ett pris på en hemförsäkring också, så kan du få rabatter på bägge försäkringarna. Denna metod för att hitta billiga försäkringar slutar givetvis inte med din hemförsäkring. De allra flesta i Sverige idag har inte bara en bil, utan två. Räkna in alla bilar och alla försäkringar du har. På detta sätt kan du räkna med att få maximalt med rabatt.

Försäkringsbolags rabattsystem

De flesta försäkringsbolag har någon form av rabattsystem för att attrahera en viss typ av kunder, en del kan ge rabatt om man är lite äldre, andra kan ge rabatt om man bor i villa, parkerar sin bil i garage, har extra larm, skyddsfönster mm. mm. Det finns ett otaliga rabatter man kan få, bara man känner till dem. En sorts rabatt är hursomhelst nästan standar för alla bolag, nämligen uppsamlingsrabatten. Att du får X antal procents rabatt på totalkostnaden om du samlar upp alla, eller ett par, försäkringar hos dem. Det vanligaste är 5% per försäkring, med ett tak på 20% totalt. 20% rabatt på totalen kan ge riktigt billiga bilförsäkringar.

Moment som skiljer sig åt mellan försäkringar

Det finns ett par moment som alltid ingår i bilförsäkringar, så även billiga sådana. Det första är trafikförsäkringen, det moment som löses ut om ditt fordon förorsakar skada på person eller egendom. Det är lagstadgat att alla bilar måste ha en giltig trafikförsäkring för att få brukas i trafik. Denna försäkring kickar in om du t.ex. kör in i någon och felet var ditt eller om du slår upp din dörr i sidan på en annan bil. Att bara köra med trafikförsäkringar på sina bilar kan ge billiga bilförsäkringar. Men då får du inte med moment som försäkrar mot glasskador, stöld- eller karosskador. En nackdel med att få billiga bilförsäkringar på det sättet.

Billiga bilförsäkringar genom organisationer
En del försäkringsbolag har avtal med olika intresseorganisationer som leder till rabatterade priser på bilförsäkringar. Meddela också försäkringsbolaget i viket fack du är med i, om så är fallet, de kan ha avtal sinsemellan för rabatterade priser. Kolla upp om det finns någon organisation för ditt bilmärke du kan gå med i, brukar kosta någon hundralapp om året, för att dra ner totalkostnaden och ge bra och billiga bilförsäkringar.

Billig Bilförsäkring

Bilförsäkringar innehåll

Att bilförsäkringar är bra att är inte svårt att förstå när man tittar på statistik över olyckor och skador i trafiken. Det är ju till och med så att det är lagstadgat att man måste ha sin bil trafikförsäkrat om det ska vara lagligt att framföra den i trafik. Men en trafikförsäkring räcker inte speciellt långt om man vill ha en mer heltäckande bilförsäkringar. Trafikförsäkringen täcker bara kostnaden för skador som du orsakar med din bil. Trafikförsäkringen ger dig ingenting om din bil skulle bli stulen, skadad eller få vindrutan spräckt. Vill du ha försäkring mot sådana händelser så måste du titta på halvförsäkringar eller helförsäkringar.

Glasförsäkring

Om du har tecknat en försäkring som täcker mer än bara trafikförsäkringen, halv- eller helförsäkring, så har du med ett moment som kallas glasförsäkring. Detta försäkringsmoment i bilförsäkringar ger dig ersättning om glaset på din bil skulle gå sönder och behöva lagas av någon anledning. Det kan vara mindre stenskott till att byta ut hela vindrutan eller något annat glas. Det är ofta olika självrisk på att bara laga enstaka stenskott och att byta ut en hel ruta. Självrisken för glasmomentet i bilförsäkringar brukar börja vid runt 1000kr för att byta ut allt, och ca. 100kr för att laga stenskott. Det finns också en variant av självrisk där man får betala en viss procent på reparationskostnaden, 20-35%. Observera att skador pga. inbrottsförsök vanligtvis går under stöldförsäkringen.

Stöldförsäkring

Stöldförsäkringen i bilförsäkringar är ganska så självförklarande. Det finns dock ett par saker som man bör känna till angående vad den ersätter. Stöldförsäkringen ersätter inte saker som egentligen inte hör hemma i bilen. Detta kan vara cd-skivor, solglasögon, mobiltelefoner, datorer mm. Allt sådan lösöre ersätts av eventuell hemförsäkring. Däremot saker som bara hör hemma i bilen kan man få ersättning för, bilbarnstol, däck, inmonterad stereo, högtalare mm. Ofta står det ett maximalt belopp som betalas ut för lösa objekt. Skulle man få skador på bilen efter ett inbrottsförsök så går dessa på stöldförsäkringen. Det är marknadsvärdet som bestämmer hur mycket ersättning man får för hela bilen, om den skulle bli stulen. Dvs. man kollar upp hur mycket man får betala för en liknande bil, milantal, årsmodell etc. Självrisken brukar ligga på 1000-3000 kr en del försäkringsbolag har valt att göra denna del valbar, man kan t.ex. välja att själv höja självrisken för att få ner premien lite. Stöldförsäkring ingår i halvförsäkringar i bilförsäkringar.

Brandförsäkring

Momentet brandförsäkring ersätter skador som har orsakats av brand. Skulle din bil stå i garaget och detta brinner ner så betalar inte hemförsäkringen ut något för bilen, hemförsäkringen ger dig bara pengar för att bygga upp garaget igen och eventuellt lösöre som förstördes i branden. Detta är väldigt viktigt att känna till. Många tror att hemförsäkringen även täcker bilen om den förstörs, men så är alltså inte fallet. Så att om du bara har en trafikförsäkring på bilen och garaget brinner, bilen förstörs, så får du ingen ersättning för bilen. Självrisken för brand brukar ligga på 1000-300kr Brandförsäkring ingår i halvförsäkringar i bilförsäkringar.

Räddningsförsäkring

Momentet räddningsförsäkring handlar om att forsla bort dig, bilen och eventuellt bagage om bilen skulle bli stående av någon anledning. Punka, bensinstopp, krock mm. Räddningsförsäkringen betalar kostnaden för bärgning av bilen, transportkostnader för dig, eventuella passagerare och ert bagage om ni blir stående längs med vägen. Självrisken brukar ligga på 1000-2000 kr. Räddningsförsäkring ingår i halvförsäkringar i bilförsäkringar.

Vagnskadeförsäkring

Momentet vagnskadeförsäkring är den försäkring som ger dig ersättning om du skulle råka ut för en singelolycka eller få din bil förstörd och inget fordon orsakade skadan. Låt säga att du backar in i en betongsugga eller backar in i en annan bil på en parkeringsplats. Backar du in i en annan bil så betalas skadorna på denna bil av din trafikförsäkring och skadorna på din bil av din vagnskadeförsäkring. Skulle du finna din bil vandaliserad och du inte har någon vagnskadeförsäkring så får du ingen ersättning ifrån försäkringsbolaget. Självrisken på en vagnskadeförsäkring är ofta valbart för att ha möjlighet att pressa ner årspremien lite. Vanliga självriskbelopp är 3000kr, 6000kr och 9000kr. I extremfall kan man ha en ännu högre självrisk. Vagnskadeförsäkring ingår i helförsäkringar i bilförsäkringar.

Tilläggsförsäkringar

Det finns en hel drös med tilläggsförsäkringar man kan välja att utöka sina bilförsäkringar med. Detta kan vara hyrbilsförsäkring, självriskförsäkring, återhämtningsförsäkring, drulleförsäkring mm. Trafikförsäkring, glasförsäkring, stöldförsäkring, brandförsäkring, räddningsförsäkring och vagnskadeförsäkring är de vanliga delarna i bilförsäkringar.