Skaffa en Hundförsäkring

Hundförsäkring

Hundförsäkringar – Hitta en bra hundförsäkring

Letar du hundförsäkring för din fyrfota vän? En bra hundförsäkring kan spara dig tusentals kronor om hunden blir sjuk eller skulle råka ut för en olycka. Att skaffa försäkring till hunden borde vara lika självklart som att skaffa en sjuk- och olycksfallsförsäkring för resterande medlemmar i familjen. Genom att teckna en bra hundförsäkring kan du som hundägare vara säker på att din fyrfota vän hunden alltid får den vård som behövs vid olycka eller sjukdom.

Jämför hundförsäkringar

Bra att tänka på när du ska välja hundförsäkring. Välj en självrisk som passar dig. Självrisk är den del av veterinärvårdskostnaden som du själv får betala, med andra ord den del som inte täcks av försäkringsbolaget. Det är viktigt att välja självrisk efter behov och plånbok. Många hundförsäkringar har idag två typer av självrisker, en fast och en rörlig del. Bra att tänka på här är att ju lägre självrisk du väljer, desto högre pris på hundförsäkringen och tvärtom. Vad som ingår i hundförsäkringen kan variera stort mellan de olika försäkringsbolagen.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Vad ingår egentligen i en hundförsäkring? Vad som ingår i hundförsäkringen kan variera beroende på försäkringsbolag, men generellt brukar en vanlig svensk hundförsäkring innehålla ett eller flera av nedanstående moment:

Olycksfallsförsäkring: En olycksfallsförsäkring ger skydd vid olyckor, precis som namnet antyder. En olycksfallsförsäkring brukar vara ett alternativ för den som vill hålla nere priset på försäkringen så mycket som möjligt.

Sjukdomsförsäkring: Med en sjukdomsförsäkring får du ersättning om hunden blir sjuk och behöver undersökning eller behandling. Det är idag mycket vanligt att en sjukdomsförsäkring kombineras med en olycksfallsförsäkring. Denna försäkring kallas då för en veterinärvårdsförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkring: Kan ses som den viktiga grunden i hundförsäkringen. Med en veterinärvårdsförsäkring har du ett bra ekonomiskt skydd om hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Livförsäkring: I vissa hundförsäkringar ingår livförsäkring. Om inte brukar det finnas möjlighet att köpa till det som en tilläggsförsäkring. Har hunden en livförsäkring får ägaren ersättning om hunden skulle avlida under försäkringsperioden. Det är vanligt att försäkringsbolagen har en övre åldersgräns på sina livförsäkringar, det kan vara exempelvis 5 eller 7 år, varefter du inte längre har möjlighet att livförsäkra hunden.

Så mycket kostar hundförsäkringen

Vad kostar det att försäkra en hund? En hundförsäkring kostar vanligtvis någonstans mellan 1000 och 6000 kr per år. Vad hundförsäkringen kostar beror bland annat på:

  • Vilken försäkring du väljer. En enkel, minimal hundförsäkring som bara täcker det allra viktigaste, eller en mer omfattande hundförsäkring som ger dig ersättning i flera olika situationer? Det är naturligtvis så att den mindre hundförsäkringen är billigare än den större som ger ett mer omfattande skydd.
  • Vilka val i försäkringen du gör. Priset på hundförsäkringen beror förstås mycket också på vilka val i försäkringen du gör.
  • Hundens ras. Olika hundraser kostar olika mycket att försäkra. Friska hundraser, exempelvis jämthund och norrbottenspets, kan vara tusentals kronor billigare att försäkra än hundraser som är sjukdomsbenägna.
  • Kön på hunden. Att försäkra en tik är ofta dyrare än en hanhund. Detta hänger ihop med att så många som var fjärde tik i Sverige drabbas av livmoderinflammation innan de fyllt 10 år.
  • Var i Sverige du bor. Bor du i ett tätt bebott område, exempelvis Stockholm, Göteborg eller Malmö, får du ofta betala lite mer för din hundförsäkring. Detta eftersom det i tätt bebodda områden med mycket trafik finns fler risker för hundar. Det är också vanligt att hundägare i större städer använder sina försäkringar oftare då det finns ett större och bättre utbud av veterinärvård.
  • Eventuella rabatter. Det finns flera rabatter som kan göra din hundförsäkring billigare. Läs mer om teckna tidigt rabatt, mängdrabatt, klubbrabatt och andra rabatter längre ned på denna sida.

Få rabatt på din hundförsäkring

Vilka rabatter kan jag få på min hundförsäkring? Det finns många olika rabatter att ta del av när man ska teckna en ny hundförsäkring. Ofta dras rabatten av automatiskt, men ibland måste man själv kontakta försäkringsbolagets kundtjänst för att be om hjälp med att få detta ordnat.

Teckna tidigt rabatt. Tecknar du hundförsäkringen när hunden fortfarande är valp eller innan hunden uppnått en viss ålder finns det flera försäkringsbolag som erbjuder en s.k ’teckna tidigt rabatt’ eller valprabatt. Denna rabatt gör att du kan spara upp till 25-40% på försäkringskostnaden det första året.

Mängdrabatt, flockrabatt eller samlingsrabatt. Har du tre hundar eller fler är det bra att undersöka vilka försäkringsbolag som erbjuder mängdrabatt, flockrabatt eller samlingsrabatt. Här finns det bra pengar att spara.

Uppfödarrabatt. Det är mycket vanligt med rabatter om du är uppfödare och driver en kennel. Ofta ställer försäkringsbolagen krav på att du ska ha ditt kennelnamn registrerat hos Svenska Kennelklubben för att ta du ska kunna få ta del av en förmånlig uppfödarrabatt.

Klubbrabatt. Flera försäkringsbolag erbjuder en liten rabatt, cirka 5-10%, om du är medlem i en klubb eller förening. Det kan vara exempelvis Svenska Kennelklubben eller Svenska Brukshundsklubben.

Vanliga frågor om hundförsäkringar

Måste man ha hundförsäkring?

Nej, inte enligt lag. Men det är viktigt att känna till att ett besök hos veterinären kan bli dyrt. För att slippa behöva stå för hela kostnaden själv om hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka är det därför många som tycker det är bra att hunden har en försäkring.

Vilka försäkringsbolag i Sverige försäkrar hundar?

Agria, Folksam, ICA Försäkring, If, Moderna Försäkringar, Svedea, Sveland och TryggHansa är alla exempel på försäkringsbolag där det går att försäkra hundar.

När ska ett veterinärvårdsintyg visas upp?

Det kan hända att försäkringsbolaget frågar efter ett veterinärsintyg i samband med att en ny försäkring ska tecknas eller om man vill göra ändringar i en befintlig försäkring. Det är särskilt vanligt att det frågas efter ett veterinärsintyg om hunden har ett livförsäkringsbelopp som är högre än 20 000 kr eller om hunden är nyligen importerad från ett land utanför Norden.

Gäller hundförsäkringen om hunden orsakat skador eller en olycka?

En hundförsäkring täcker inte för skador eller olyckor orsakade av hunden. Däremot finns det möjlighet att genom ansvarsskyddet i din hemförsäkring få hjälp att ersätta för skador eller olyckor som din hund orsakat.

Jag ska sälja min hund, kan den nya ägaren ta över hundförsäkringen?

Det brukar inte vara några problem för den nya ägaren att ta över hundens försäkring. En bra början är att ge den nya ägarens hundens försäkringsnummer. Den nya ägaren kan då själv kontakta försäkringsbolagets kundtjänst för att gå igenom villkoren för försäkringen och eventuella ändringar man vill få igenom.

Viktigt att tänka på är att du själv som säljare måste kontakta försäkringsbolaget och ge ditt godkännande för att den nya ägaren ska få tillgång till hundens tidigare historia.