Skaffa Hemförsäkring

Hemförsäkring

Hemförsäkring är ett måste. Att inte ha en hemförsäkring är att utsätta sig för onödigt stora risker. En hemförsäkring täcker bland annat din egendom mot skada och stöld. Ofta ingår också ett reseskydd för dig och din familj. I det kan ingå ersättning för stöld och skador på dina ägodelar, ersättning för läkarvård eller andra merkostnader.

Skulle du råka bli krävd på skadestånd av någon annan för att ha åsamkat skada på någon annan person eller någons ägodelar ingår oftast ett ansvarsskydd i hemförsäkringen. Du kan även få ersättning om du själv blir överfallen.

Du kan även få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader ifall du blir indragen i en rättstvist.

När det gäller hemförsäkringen är det viktigt att du tecknar rätt försäkring. Det finns hemförsäkringar för villa, bostadsrätt, hyresrätt och fritidshus. Numera också studenthemsförsäkring hos Folksam. Bor du i en bostadsrätt skall du alltså inte ha en hemförsäkring som gäller för hyresrätt, skyddet är annorlunda!

Det finns naturligtvis möjlighet att teckna till olika försäkringar till hemförsäkringen. Kontrollera därför utbudet hos det försäkringsbolag som du väljer extra noga.

Alla måste ha en hemförsäkring

Hemförsäkring är en försäkring som alla måste ha, den är till för att skydda dig som bor i hyresrätt och bostadsrätt. Oftast så ger den ett omfattande skydd för både dig och dina ägodelar helt enkelt. Tittar man på en vanlig typ av hemförsäkring så innehåller den ofta flera olika försäkringar som ger dig skydd för skador på dina privata ägodelar och skador som kan ha orsakats av andra privatpersoner. Det kan gälla skadestånd som du ska få eller som du måste betala.

Så vem eller vilka innefattas i en hemförsäkring för din bostad? Jo den gäller dig och alla som bor i samma bostad och är folkbokförda på den adressen. Men den gäller endast dig som privatperson. Sedan kan det vara bra att kolla upp vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag om du till exempel bor med en vän och inte en sambo eller familjemedlem. Annat som ingår i en hemförsäkring är faktiskt ett reseskydd. Det gäller i hela världen under de 45 första dagarna på resan.

Detta ingår alltid i en hemförsäkring

En Egendomsförsäkring, denna del av hemförsäkringen täcker för skador på saker som du är ägare till, hyr eller lånar privat.

En Ansvarsförsäkring som skyddar om du har råkat göra sönder någon annans egendom eller skadat en annan privatperson och blir krävd på skadestånd.

En Överfallsförsäkring som gör att du får ersättning om du blir överfallen och fått personskador. Den täcker läkarvård, förlorad arbetsinkomst och kan ge en engångssumma om du blir invalidiserad.

En Rättsskyddsförsäkring ger dig ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för advokat och rättegång om du som privatperson måste ha juridisk hjälp.

Du kan alltid teckna Tilläggsförsäkringar till din hemförsäkring, en av de vanligaste är Allrisk/Drulleförsäkring. Den täcker om du tillexempel skulle ha sönder en möbel eller elektrisk pryl när du möblerar om.