reseförsäkring-kreditkort

Reseförsäkring när du betalar resan med kreditkort

Det är rekommenderat att du skaffar dig en reseförsäkring om du ska på en långresa eftersom sjukvård utomlands kan bli mycket dyrt om du blir sjuk eller skadad. Ofta är hjälpen från resebyråer också väldigt begränsad.

Med hemförsäkringen är det vanligt med ett grundskydd de första 45 dagarna på resan (ibland 60 dagar) och sedan kan det behövas en kompletterade reseförsäkring för att ha skydd ifall något oväntat händer. Ofta räcker det alltså med den vanliga hemförsäkringen om man ska ut på en charterresa annars kan du bli dubbelförsäkrad.

Reseförsäkring när resan är betald med kreditkort

Kreditkortskortsutgivare erbjuder ofta en reseförsäkring när du betalar din resa med kreditkort och ofta får du även ett avbeställningsskydd. Kolla med din kortutgivare vad som gäller. Om du tänker ägna dig åt riskfyllda aktiviteter som dykning, forsränning, bungyjump, fallskärmshopp och bergsbestigning så räcker ofta inte hemförsäkringen utan du behöver en specialförsäkring.

Vad ska du kontrollera innan du tecknar en reseförsäkring:

  • Ingår ersättning vid sjukvård?
  • Ingår hemresa om någon blir sjuk?
  • Ingår ersättning vid naturkatastrofer?
  • Har försäkringsbolaget ett servicekort eller utlandsresekort?
  • Bagage som försvinner och storbankernas försäkringar

Resebolaget ersättningsansvariga i få fall

Resebolaget kan bli ersättningsansvariga om det är något som researrangören själv kan påverka och om det ligger inom deras kontroll.

Fickstölder och försäkringar

Det finns försäkringsbolag som täcker fickstölder men INTE ersättning om det handlar om kontanter.

Hyrbilen – teckna separat

Se till att ha en särskild bilförsäkring som de flesta biluthyrare har och kontrollera så att självrisken inte är extremt hög.

Om du råkar ut för en olycka under resan:

  • Se till att dokumentera och fotografera
  • Det är bra med läkarintyg vid sjukdom
  • Du behöver ofta påtala problemet på plats så att arrangören kan åtgärda problemet
  • Om du fått magsjuka dokumentera mat eller vad du tror kan ha orsakat sjukdomen

Om du reser utomlands trots att du är sjuk finns det en risk att din reseförsäkring inte gäller. Om du har någon sjukdom så kan det vara läge att se upp eftersom du kan få betala vård och hemresa. En akuttransport kan kosta betydande summor (upp till en miljon) så kontakta ditt försäkringsbolag om du vill få besked hur din försäkring ser ut eller om du behöver en utökad försäkring.

Minska riskerna innan resan

Slutligen se till att minska riskerna och skydda dig inför resan. Att få problem är aldrig roligt så se till att du har lås, skydd och bra vaccinationer innan du åker iväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *