Vem står för skadekostnaden

Vem står för skadekostnaden?

Vagnskadegaranti för bilar. Vem står för skadekostnaden?

Om du har en ny svensksåld bil (nyare än 3 år) så har du också en vagnskadegaranti. Det innebär att du endast behöver komplettera din vagnskadeförsäkring med en halvförsäkring, för att få en såkallad helförsäkring. Detta känner de allra flesta till. När garantin går ut, så är det upp till dig att teckna en vagnskadeförsäkring för att du inte ska gå miste om din helförsäkring.

Men, vad många inte vet är att om det händer en olycka och du inte är vållande, så är det ändå din vagnskadegarantiförsäkring som reglerar skadan. Lite konstigt kanske eftersom att det i normala fall är motpartens försäkring som reglerar skadan. Men, i detta fallet är det alltså inte på det sättet. Sedan är det så att det bolag som har garantin, efterkräver den vållandes försäkringsbolag på kostnaden.

Och anledningen till detta? Ja, en av anledningarna är troligtvis att garantibolaget vill försäkra sig om att det inte kostar mer än vad det behöver göra. De har således sina märkesverkstäder som de samarbetar med, och som de vet att de kan lita på. De vill därför ha den initiala kontrollen så att bilen hamnar på ”rätt” verkstad, så att de inte behöver riskera att få orimliga kostnadskalkyler helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *