Avarda boozt

Tar Boozt en mini-UC via Avarda?

Många konsumenter har på senaste tid börjat undra om Boozt, i samarbete med TF Bank och Avarda, tar en kreditupplysning (UC) vid användning av betalningsmetoden Booztpay. Det är inte ovanligt att onlinebutiker och deras betallösningar genomför en mindre kreditupplysning, ofta kallad ”mini-UC”, när man väljer faktura eller delbetalning som alternativ.

Frågan är dock: sker detta vid varje köp, eller endast en gång? Och kan en mer omfattande kreditupplysning genomföras utan kundens vetskap?

Vad är Booztpay?

Booztpay är Boozts betalningslösning i samarbete med TF Bank och Avarda. Denna tjänst erbjuder två betalningsalternativ: antingen ”Shoppa nu – Betala inom 30 dagar” eller ”Shoppa nu – Dela upp din betalning”.

Beroende på vilken metod kunden väljer, kan fakturan skickas via mejl efter några dagar eller den 7:e varje månad, beroende på om man valt att betala hela fakturan direkt eller delbetala sitt köp. Alla fakturor och kontosaldon kan ses via kundens konto på Boozts hemsida.

Mini-UC: vad säger användarna?

Flera användare på Lånforum har diskuterat erfarenheter kring huruvida Booztpay tar en mini-UC vid användning. En användare på ett välkänt lånforum skriver: ”De tar mini-UC en enda gång mikro. Jag har handlat för 15,000 där nu och ingen mer mikro-UC är tagen sen i juni”. Detta tyder på att en kreditupplysning tas enbart första gången, och att efterföljande köp inte påverkar kundens kreditvärdighet på samma sätt.

En annan användare på samma forum delar dock en mer osäker upplevelse. ”Avarda svarade att det KAN tas en stor UC. Det vet man inte innan. Suck alltså.” Detta pekar på att det finns viss osäkerhet kring hur kreditupplysningar hanteras och att en mer omfattande kontroll kan ske i vissa fall.

Avardas policy och Booztpays villkor

När det gäller Booztpay står det klart att TF Bank/Avarda står bakom betalningslösningen, och dessa aktörer genomför ibland kreditupplysningar. Hur omfattande dessa upplysningar är, och hur ofta de tas, verkar dock vara något som varierar. Detta skapar en viss osäkerhet för konsumenter som kanske inte alltid vet om eller när en kreditupplysning kommer att göras.

På Boozts hemsida framgår det inte explicit om en mini-UC alltid tas, men det är vanligt inom e-handeln att en mindre kreditupplysning görs vid ansökan om faktura eller delbetalning. Dock verkar det, baserat på användares erfarenheter, som att mini-UC främst sker vid första köpet.

Slutsats

Baserat på användarnas erfarenheter och Booztpays villkor är det sannolikt att en mini-UC tas första gången man använder tjänsten, men att efterföljande köp inte resulterar i nya kreditupplysningar. Det kan dock finnas undantag där en större kreditupplysning genomförs, beroende på specifika omständigheter som kanske inte framgår tydligt i kundens interaktion med Booztpay.

För de som är känsliga för kreditupplysningar kan det vara klokt att hålla koll på sina köp och kontakta Boozt eller Avarda direkt för mer information om deras policy kring kreditupplysningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *